Klik op een vlag voor een vertaling in het Arabisch, Engels, Frans, Roemeens of Russisch.
Deze vertalingen zijn door Google Translate ter beschikking gesteld. Ze binden de initiatiefnemer niet.
Aanmelden: 20 vragen & antwoorden
Klik op de vraag & open of sluit het antwoord
1. Waar kan ik mij informeren over een school?
Ga op deze website naar de rubriek Scholen. Daar vind je een link naar de website van alle basisscholen in Menen. Op de schoolwebsite vind je informatie over het opvoedingsproject en het reglement van de school.
Covid-19 – Een fysiek bezoek aan een school is niet toegestaan. Scholen organiseren geen infomomenten of opendeurdagen in de school. Sommige scholen voorzien een online infomoment voor ouders.
2. Hoe gebeuren de inschrijvingen?
De inschrijvingen verlopen in 3 fases.
- Fase 1 – Kinderen die een broer of zus hebben die al naar de school gaat, en kinderen van wie een ouder op de school werkt, hebben voorrang bij inschrijving in de school. Zij kunnen hun kind inschrijven van 8 tot 28 februari. De inschrijving van een kind van deze voorrangsgroepen kan door de school niet geweigerd worden.
- Fase 2 – Voor alle andere kinderen: ouders die hun kind wensen in te schrijven, moeten het aanmelden via deze website. Ga daarvoor naar de rubriek Aanmelden. De aanmeldingen gaan door van 8 maart (om 9 uur) tot 28 maart (om 12 uur). Na de aanmeldingsperiode ontvang je een bericht over de inschrijving van je kind. De inschrijvingen hebben plaats van 19 april tot 7 mei.
- Fase 3 – Als je kind niet is aangemeld, dan moet je wachten tot 25 mei. Dan starten de inschrijvingen voor de resterende plaatsen.
Covid-19 – Inschrijven op school is op dit ogenblik niet toegestaan. De inschrijving gebeurt op afstand (digitaal of elektronisch). Contacteer de school.
3. Mijn kind is al ingeschreven. Moet ik het opnieuw inschrijven?
Neen. Wie al ingeschreven is, moet niet meer ingeschreven worden. Tenzij je wil dat je kind van school verandert. Dan moet je het inschrijven of aanmelden voor een andere school.
4. Wat is aanmelden?
Aanmelden betekent dat je vooraf laat weten in welke school of scholen je je kind zou wil inschrijven. Na de aanmelding krijg je te horen aan welke school van je voorkeur je kind is toegewezen. Daarna moet je je kind wel nog inschrijven in de school.
5. Waarom een aanmeldingssysteem?
Aanmelden is nodig omdat sommige scholen snel volzet zijn. Het systeem zorgt voor eerlijke kansen op inschrijving in een school van voorkeur van de ouders. Een kind dat aangemeld is, heeft voorrang op een kind dat niet aangemeld is.
6. Mag ik mijn kind bij meerdere scholen aanmelden?
Ja. Je kan tot 3 scholen aanduiden. Je bent niet verplicht, maar wie 3 scholen aanduidt, is zeker van een plaats in 1 van de 3 scholen van zijn voorkeur.
7. Heeft een kind dat als eerste is aangemeld meer kans op een plaats?
Neen. Het tijdstip van aanmelden speelt geen rol, zolang je kind maar is aangemeld vóór 28 maart 2021 om 12 uur.
8. Is er nog plaats in de school van mijn voorkeur?
Vóór de start van de aanmeldingen bepaalt elke school hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn. De school bepaalt het aantal vrije plaatsen per geboortejaar (= voor het kleuteronderwijs) en per leerjaar (= voor het lager onderwijs).
Het aantal vrije plaatsen vind je op deze website. Ga naar de rubriek Vrije plaatsen.
9. Wat als er meer kinderen zijn aangemeld dan er beschikbare plaatsen zijn?
Als er meer aangemelde kinderen zijn dan er beschikbare plaatsen zijn voor een geboortejaar of leerjaar, dan worden alle aanmeldingen gerangschikt.
In eerste instantie wordt bij de rangschikking rekening gehouden met de volgorde van de opgegeven scholen van voorkeur van de ouders. Binnen de school van voorkeur gebeurt de rangschikking telkens als volgt:
- eerst broers en zussen van leerlingen van de school;
- dan kinderen van personeelsleden van de school;
- daarna de kinderen behorende tot de contingenten ‘indicatorleerlingen’ en ‘niet-indicatorleerlingen’;
Binnen deze voorrangsgroepen worden de aanmeldingen gerangschikt op basis van de wandelafstand langs openbare weg tussen het domicilieadres van het kind (of het toekomstig domicilieadres van het kind) en het adres van de school.
De afstand wordt gemeten via Google Maps en met de coördinaten van Geopunt Vlaanderen. Deze werkwijze levert een precieze afstandsberekening op.
Bij gelijke afstand gebeurt de rangschikking willekeurig door de computer.
10. Is mijn kind een indicatorleerling of niet-indicatorleerling?
Een kind is indicatorleerling als het beantwoordt aan 1 of aan beide kenmerken:
- de moeder van het kind heeft geen diploma van het secundair onderwijs, of geen getuigschrift van de derde graad van het beroepssecundair onderwijs (BSO), of geen gelijkwaardig studiebewijs;
- het gezin ontving tijdens het schooljaar 2019-2020 of tijdens het schooljaar 2020-2021 een schooltoeslag.
Een kind dat niet beantwoordt aan bovenvermelde kenmerken is een niet-indicatorleerling.
11. Wat is de verhouding tussen indicator- en niet-indicatorleerlingen?
De verhouding tussen indicatorleerlingen en niet-indicatorleerlingen wordt berekend op basis van het aantal leerlingen van de vestigingsplaatsen van de scholen in een deelgemeente van Menen.
De verhouding voor de deelgemeenten van Menen is:
- Lauwe: 38% indicatorleerlingen en 62% niet-indicatorleerlingen;
- Menen: 66% indicatorleerlingen en 34% niet-indicatorleerlingen;
- Rekkem: 41% indicatorleerlingen en 59% niet-indicatorleerlingen.
Deze verhouding wordt gebruikt om te bepalen hoeveel indicatorleerlingen en hoeveel niet-indicatorleerlingen voorrang krijgen voor inschrijving in een geboortejaar of leerjaar van een school.
12. Wat moet ik doen als ik nog iets wil veranderen tijdens de aanmeldingsperiode?
Als je jouw kind hebt aangemeld, dan krijg je een e-mail met alle gegevens die je doorgaf. Je kan die gegevens nog laten wijzigen. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat weten welke gegevens wil wijzigen. Na de aanpassing van je gegevens krijgt je daarvan een bevestiging.
! Gegevens kunnen enkel aangepast worden tijdens de aanmeldingsperiode. Na 28 maart 2021 12.00 uur worden vragen naar wijzigingen niet meer behandeld.
13. Kan mijn kind toegewezen worden aan een school die ik niet wens?
Neen. Bij de toewijzing aan een school wordt enkel rekening gehouden met de voorkeur(en) van de ouders. Als je 1 of 2 scholen van voorkeur opgeeft dan is er een kans dat je in geen van beide scholen kan inschrijven. Wie 3 scholen aanduidt, is zeker van een plaats in 1 van de 3 scholen van voorkeur.
14. Ben ik verplicht om mijn kind in te schrijven in de school waaraan het is toegewezen?
Neen. Als je kind na de aanmeldingen toegewezen wordt aan een school (van je voorkeur) dan ben je niet verplicht om je kind in die school in te schrijven. Je moet dan wel wachten tot 25 mei 2021 vooraleer je je kind kan inschrijven in een andere school. Hou er rekening mee dat die andere school ondertussen volzet kan zijn.
! Een kind dat geboren is in 2016 is op 1 september 2021 leerplichtig.
15. Wat gebeurt er als ik mijn kind niet aanmeld?
Als je kind niet is aangemeld dan kan je het pas inschrijven vanaf 25 mei 2021. Op die dag starten de inschrijvingen voor de resterende plaatsen. Het is mogelijk dat de school van jouw voorkeur dan al volzet is.
17. Als mijn kind is aangemeld, is mijn kind dan ook ingeschreven?
Neen. Als je kind aangemeld is, krijg je begin april een brief met meer nieuws over de inschrijving van je kind. Na de paasvakantie kan je je kind dan inschrijven. Je hebt daarvoor tijd tot 7 mei 2021. Bij de inschrijving moet je laten weten dat je akkoord gaat met het pedagogisch project en het schoolreglement van de school. De school geeft je dan een bewijs van inschrijving.
Covid-19 – Inschrijven op school is op dit ogenblik niet toegestaan. De inschrijving gebeurt op afstand (digitaal of elektronisch). Contacteer de school.
18. Hoe kan ik mijn kind inschrijven in een school voor buitengewoon onderwijs?
Voor BuLO Blijdhove moet je niet aanmelden. Om je kind in te schrijven in een school voor buitengewoon onderwijs heb je een verslag nodig van het CLB. Het adres, telefoonnummer en het e-mailadres van jouw CLB vind je hier.
19. Ontvang ik een schooltoeslag voor mijn kind?
Kinderen vanaf 3 jaar kunnen jaarlijks een schooltoeslag krijgen als ze voldoende aanwezig zijn op school én het gezinsinkomen niet te hoog is. Voor meer informatie kan je terecht bij het Huis van het Kind Menen.
20. Waar kan ik terecht met andere vragen?
Je kan terecht bij de brugfiguur, het CAW, het CLB, Het Hoekhuis, het Huis van het Kind Menen of Kind en Gezin. Hier vind je hun adres, telefoonnummer, e-mailadres en website.